3 rejtett mérgező anyag, ami szinte minden otthonban ott lapul, főleg az adventi időszakban: nézd meg, mivel helyettesítheted őket!
Bár az új termékek árban talán magasabbak lehetnek, érdemes hosszú távon tekinteni rájuk, mint egy értékes befektetésre. Ne feledd, hogy a régi alternatívák esetleg káros hatásúak, és az egészséged megóvása érdekében jobb, ha a modernebb megoldásokat választod.
Évekkel ezelőtt elhatároztuk, hogy a karácsonyi ünnepeket környezettudatos módon ünnepeljük. Minden egyes részletre ügyelünk: a csomagolások minimalizálására, az étkezéseink pazarlásmentességére, valamint a természetes összetevők használatára. Ráadásul nem hagyhatjuk ki a család minden egyes tagját az ajándékok sorából, és a bevásárlás, valamint a főzés során az ételintoleranciával élők igényeit is figyelembe kell vennünk... De ki az, aki képes mindezeket egyszerre nyomon követni?
A karácsonyi készülődés ideje alatt annyi mindenre kell koncentrálnunk, hogy nem szeretnénk még több feladattal és ijesztő statisztikákkal terhelni a gondolatainkat, de sajnos muszáj néhány dologra felhívni a figyelmet. Most bemutatunk három olyan, nem túl egészséges terméket, amelyek valószínűleg a te otthonodban is jelen vannak, de könnyedén lecserélhetők, és ehhez nem szükséges komoly anyagi befektetést tenned.
A karácsonyi varázs és az ünnepi illatok bűvöletében érdemes emlékezni arra, hogy az egészség mindig a legelső helyen áll! Ne habozz sokáig, ideje megszabadulni a felesleges dolgoktól!
Minden mesterséges illatosító, legyen szó pálcikás, spray formájú lakásparfümről vagy illatgyertyáról, káros hatással bír. "Ezek a szintetikus illatanyagok bejutnak a légutainkba, ahol nem csupán károsítják a tüdőnket és allergiás reakciókat idézhetnek elő, hanem akár rákkeltő hatásuk is lehet. Ráadásul zavarhatják a hormonális egyensúlyunkat is" - hívja fel a figyelmet Dr. Saurabh Sethi belgyógyász egy videójában.
A Harvardon diplomázott, majd Stanfordon specializálódott orvosnak körülbelül egymillió követője van. Népszerűségének titka abban rejlik, hogy rendkívül tömören és lényegre törően tárgyalja a legfontosabb egészségügyi kérdéseket 1-2 perces videókban.
Természetesen, itt egy alternatív változat: "Milyen alternatívákat válassz helyette?"
A lakásodban gyújts meg olyan gyertyákat, amelyek kizárólag szójából és méhviaszból készültek, és természetes olajokkal lettek illatosítva. De ne feledd, ezeket a gyertyákat akár te magad is elkészítheted! Kiváló alternatívát nyújtanak a lakás illatosítására, és egy illóolajos diffúzor vagy párologtató mécses is csodásan teszi a dolgát. Karácsonyi hangulatot varázsolhatsz a térbe szibériai fenyő, fahéj vagy vanília illatával.
A régi, karcos teflonbevonatú vagy más tapadásmentes anyaggal ellátott főzőedényeket sürgősen érdemes eltávolítanod a konyhádból. Egy részletesebb írásban alaposan kifejtettük, hogy a teflon hogyan forradalmasította a főzés világát, valamint számos iparágat is. Azonban a legfrissebb kutatások szerint a hő hatására káros anyagok szabadulhatnak fel a teflonbevonatos edényekből, amelyek aztán az ételekbe is kerülnek. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan válasszuk meg a főzőeszközeinket, és figyeljünk az egészségünkre!
A teflon önmagában nem mérgező, de a gyártási folyamat során hozzáadott perfluor-oktánsav (PFOA) már problémás lehet. Ez a vegyület összefüggésbe hozható a magas vérnyomással, emelkedett koleszterinszinttel és a reproduktív szervek károsodásával is. Az elhasználódott, megkarcolt serpenyők még több PFOA-t engednek a konyhánkba, ezért érdemes körülnézni és új edények beszerzésén gondolkodni, főleg a közelgő karácsonyi sütés-főzés időszakában!
Természetesen, itt egy alternatív változat: "Milyen alternatívákat válassz helyette?"
A mérgező teflonos edények helyett szerezz be rozsdamentes acél, öntöttvas vagy kerámia serpenyőt! Csak arra kell figyelned, hogy ezeknek vagy jóval vastagabb az alja (lassabban melegszik át, viszont egyenletesebben süt) vagy éppen hogy vékonyabb (gyorsan leéghet benne az étel), ezért ki kell tapasztalni velük a főzést.
Többször is beszéltünk már arról, hogy a műanyag vágódeszkák komoly kockázatot jelentenek. Minden egyes alkalommal, amikor használjuk őket, apró mikroműanyag részecskék milliárdjai kerülnek az ételeinkbe és italainkba. De miért jelent ez problémát?
A mikroműanyagok komoly fiziológiai hatásokat gyakorolhatnak a bélrendszerre, mivel elvékonyítják a bélnyálkahártyát, ami hosszú távon a vastagbélrák kockázatának növekedéséhez vezethet. Gondoljunk csak bele: egy egyszerű forralt borhoz, ha felszeleteljük a narancsot, szinte észrevétlenül milliónyi mérgező részecske kerülhet a szervezetünkbe.
Természetesen, itt egy alternatív változat: "Milyen alternatívákat válassz helyette?"
A mérgező műanyagok helyett érdemes kőből, például márványból, kerámiából vagy kemény fából készült vágódeszkát választani. A kemény anyagok használata nemcsak esztétikus, hanem praktikus is: így elkerülhetjük, hogy a deszka hamarosan tele legyen karcokkal és barázdákkal, amelyek nehezítik a tisztítást. A tartósság és a higiénia érdekében tehát válaszd a minőségi, tartós anyagokat!
Egy különleges vágódeszka remek választás lehet egy gasztronómák által kedvelt családtagnak. Egy gyönyörű fa vagy kerámia lap nem csupán praktikus, hanem esztétikus is: szolgálhat vágódeszkaként, nyújtódeszkaként, sőt, akár elegáns kínálótálként is az ünnepi asztalon. Az ilyen multifunkcionális darabok nemcsak a főzés örömét növelik, hanem a teríték szépségét is fokozzák.