Húsvéti ínycsiklandó ajánlatok a sepsiszentgyörgyi Konyhafőnök inspirálásával!


A sepsiszentgyörgyi Pásztori István diadalmasan zárta 2024-et, amikor megnyerte Magyarország egyik legnépszerűbb gasztronómiai tehetségkutatóját, a Konyhafőnököt. Erdély minden szegletéből érkeztek a szurkolók, hogy támogassák a Sepsi-SIC kosárlabda szakosztályának vezetőjét, aki lenyűgöző fogásokat készített a konyhában. A Maszolnak elárulta, hogy a húsvét a szívéhez legközelebb álló ünnep, ezért egy különleges, ínycsiklandó menüt álmodott meg, amelyben a hagyományos ételek Pásztori-féle csavarral gazdagodtak.

Íme, Pásztori István Konyhafőnök személyes ajánlata a Maszol olvasóinak:

A húsvét számomra mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben, tele édes emlékekkel. Nem titkolom, hogy ez az ünnep a legkedvesebb számomra! Érdekes, de valahogy még a karácsonynál is mélyebb hatással van rám. A húsvéti étkezések varázslatosak; ilyenkor olyan ínycsiklandó fogásokat készíthetünk, amelyek valódi ünneppé varázsolják az asztalt. A bárányhús a gyengém, így könnyedén alkothatok valami különlegeset, de mindig hangsúlyozom, hogy a részletekben rejlik az igazi varázslat.

Előételnek egy olyan ételt javaslok, amivel igazán ínyenc fogást varázsolhatunk a család elé.

Kezdjük az előkészületekkel: először is, az apró, nem tölthető fejű kucsmagombát, valamint az összes csiperkegombát finomra aprítjuk. A tölthető gombákat viszont érintetlenül hagyjuk. Ezt követően a lehártyázott bárányagyat nagyobb darabokra szeleteljük fel.

Először olvasszuk meg a vajat, majd dobjuk bele a fokhagymát. Amint a fokhagyma illata elkezd terjengeni a levegőben, jöhet a felaprított kucsmagomba, amit néhány percig pirítunk, hogy kiadja gazdag ízét. Ezt követően adjuk hozzá az agyvelőt, és főzzük együtt további három percig, hogy minden íz jól összeérjen. Végül, a zöldesség kedvéért, szórjuk bele az újhagymát is, és egy utolsó percig pirítsuk, hogy még intenzívebbé váljon az étel.

3. Az előzőleg megpirított kucsmagombás bárányagyat összegyűjtjük a többi hozzávalóval, és egy turmixgépbe helyezzük. Alaposan összeturmixoljuk, hogy krémes állagot kapjunk. A tölthető kucsmagomba fejeket - amelyeket később megtöltünk - és az apróra vágott csiperkegombát viszont most hagyjuk ki a turmixolásból.

4. Adjuk hozzá a csiperkegombát a leturmixolt keverékhez, a tölteléket helyezzük egy vákuumzacskóba, adjunk hozzá vajat, kakukkfüvet és egy kis sót, és pároljuk 30 percig, vagy gőzöljük 25 percig.

5. A következő lépés során töltsük meg a kucsmagombákat a kész töltelékkel. Ezt követően nincs más teendőnk, mint egy kevés vajon megpirítani őket, és máris tálalásra készen állnak!

Különleges ajánlásom: próbáljunk meg egyedülálló tárkonyos velouté mártást készíteni! Ez a krémes fehérmártás nemcsak ízletes, hanem remekül kiegészíti a különféle ételeket is.

A főételek iránti vonzalmam gyerekkorom óta töretlen, és most nem vágyom semmi fényűzőre vagy különlegesre. Inkább készítsünk egy ízletes ecetes krumplisalátát, ami mindig felidézi a régi szép emlékeket, és tálaljunk mellé egy szaftos báránysültet!

EXTRA TIPP: Kifejezetten élvezem, amikor az ecetes, cukros fejes salátát választom kísérő ételként.

Ez igazán könnyed és kiváló! A kulcs: a türelmes sütési folyamat és az alapos előkészítés, hiszen lényeges, hogy a húst alaposan megtisztítsuk.

KÜLÖNLEGES AJÁNLÁS 2: Amennyiben marad néhány báránycsont és nyesedék, javaslom, hogy készítsünk egy ízletes vörösboros jus-t (szerk. megj. egy jellegzetes szósz), amely valóban emeli a fogás színvonalát és gazdagítja az ízélményt.

Bár húsvétkor nálunk alig marad bejgli, a megmaradt falatokból is csodás dolgokat lehet varázsolni. Ezért most egy rendkívül költséghatékony ötletet szeretnék megosztani veletek!

1. Első lépésként a bejglit kb. 3 cm-es darabokra vágjuk.

2. Egy tálban alaposan összevegyítjük a többi hozzávalót, majd belemerítjük a bejgliket.

3. Megkeverjük és hagyjuk 5 percet állni, hogy magába szívja valamennyi folyadékot.

Öntsük a tésztát egy kis méretű, sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába (kb. 20 x 10 x 8 cm), majd helyezzük a már 180 fokra előmelegített sütőbe. Süsd 25-30 percig, amíg a kenyér szépen megpirul és átsül.

5. Amikor elkészült és szépen megpirult, hagyjuk pihenni, hogy teljesen kihűljön. Ezt követően óvatosan kiemeljük a formából, majd egy éles késsel szép, egyenletes szeletekre vágjuk.

A tojássárgákat a cukorral, a liszttel és körülbelül 1 dl tejjel alaposan összekeverjük, hogy sima és csomómentes masszát kapjunk.

2. A tejet a vaníliás cukorral egy lábasba öntjük, majd felforraljuk. Amint buborékok kezdenek megjelenni, óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes elegyet.

3. Összeforraljuk, közben kevergetjük.

4. Amikor kész, levesszük a lángról, és beletesszük a vajat, majd elkeverjük benne.

Related posts