Fedezd fel a közösség erejét, a hagyományok gazdagságát és a jókedv varázsát a 28. Csabai Kolbászfesztiválon! Itt a helyszínen nem csupán a kulináris élvezetek várnak, hanem egy igazi élmény, ahol a barátságok születnek, a régi tradíciók életre kelnek, és
A 28. Csabai Kolbászfesztivál igazi közösségépítő eseményként szolgált, ahol cégek, egyesületek és baráti társaságok mérhették össze tudásukat a kolbászkészítés művészetében. A rendezvény nemcsak a versenyről szólt, hanem a közösségek, barátságok és hagyományok erősítéséről is.
A fesztivál harmadik napjához érkezve kezdetét vette a 28. Csabai Kolbászfesztivál Nemzetközi kolbászgyúró versenye. A nap megnyitója után közös visszaszámlálás következett, majd egyszerre láttak munkához a csapatok: a húsdarálók felzúgtak, a fűszerek illata pedig pillanatok alatt belengte a Mokry sátrat. A baráti társaságok mellett különféle civil szervezetek és céges csapatok is részt vettek a megmérettetésen, mindannyian abban bízva, hogy saját receptjük lesz a nyerő.
A zsűri tagjai ismételten nem bízták a véletlenre a dolgot: szigorú figyelemmel kísérték a gyúrás, a fűszerezés és a töltés minden egyes lépését.
- A zsűri öt szempont alapján bírálja a kolbászokat. Nagyon fontos egy ilyen fesztiválon, hogyan őrizzük a hagyományokat és erre nagyon jó példa a Csabai Kolbászfesztivál. Azoknak a családok és azoknak az embereknek, akiknek nem a mindennapi élet része maga a disznótor és a kolbászkészítés, talán egy évben ez az egy alkalom alkalmas arra, hogy élővé tegyünk ezt a hagyományt - fejtette ki Barna Ádám Michelin-csillagos séf, a zsűri egyik tagja.
A verseny közösségformáló hatását jól tükrözte, hogy nem csupán baráti társaságok, hanem iskolák és munkahelyi csoportok is aktívan részt vettek a gyúrás izgalmas kihívásában. Különösen kiemelkedtek a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium tanárai, akik rendkívüli lelkesedéssel álltak a feladat elé.
- A tanár kollégáimmal érkeztem, csütörtökön gyúrtak az általános iskolásaink, pénteken a középiskolásaink, ma pedig mi képviseljük az iskolát. Nagyon jó hangulatban, családi receptet hoztunk és igyekszünk minél jobban érezni magunkat - Egeresi Viktória.
A rendezvényen a vidámság és a versenyszellem harmonikus egységben bontogatta szárnyait.
- Most először tapasztalom meg ezt a helyszínt, és már az érkezésünkkor is lenyűgözött a hangulat! Egy nagyobb társasággal, körülbelül harmincan érkeztünk, és nagyon beleéltük magunkat az eseménybe. Különösen izgatottak vagyunk, mert saját recept alapján készítettük el a kolbászt - mesélte Széphalmi Juliska, a Cef Rendészek csapatának tagja, aki bizakodva tekint a győzelem lehetőségére.
Voltak olyanok is, akik már igazi veteránnak számítanak a kolbász készítés művészetében.
- Már 12 éve visszatérünk erre a fantasztikus rendezvényre, és minden alkalommal lenyűgöz minket! Az első helyezés a célunk, és egy különleges recept alapján készített kolbászt gyúrunk - árulta el Gengeliczki Attila, a Csákberényi Húsimádók csapatának tagja.
A résztvevők közül sokan a fesztivál hangulatát emelték ki legnagyobb élményként.
- A fesztivál igazán lenyűgöző, ilyet még sosem tapasztaltam, pedig már számos rendezvényen részt vettem. Ez egyszerűen fantasztikus! A sátor, a rengeteg résztvevő és a hangulat mind-mind egyedülálló, teljesen el vagyok ámulva - osztotta meg érzéseit Nehéz Lőrinc, a Zsiványok csapat vezetője.
A tavalyi győztesek sem maradhattak ki az idei mezőnyből.
- Ez a fesztivál igazán különleges számunkra. Olyan atmoszféra veszi körül, amelyben mindenki szívesen részt vesz, és természetesen a győzelem is vonzó lehetőség. Tavaly nekünk sikerült elérni a céljainkat, így izgatottan várjuk, hogy mit tartogat számunkra ez az esemény – osztotta meg gondolatait Soltész János.
A nemzetközi kolbászgyúró verseny izgalmas eredményhirdetése délután veszi kezdetét, ahol végre fény derül arra, hogy mely csapatok kolbászai nyerték el a zsűri elismerését és a legnagyobb dicséretet. A gasztronómiai élmények sora a hétvégén nem ér véget, hiszen vasárnap délelőtt egy ízletes töltöttkáposzta-főző verseny várja az érdeklődőket, így a kulináris kalandokban a következő nap sem lesz hiány.





