Orosz kutatók sikeresen termesztettek görögdinnyét a Föld legzordabb, leghidegebb területén - számolt be róla az Agrotrend.
Tudósok az Antarktiszon olyasmit vittek véghez, amit elképzelhetetlennek tartottak: görögdinnyét termesztettek a jéghideg kontinensen.
A kutatók izgalmas felfedezést tettek: görögdinnyét sikerült termeszteniük egy váratlan helyszínen, az Antarktisz jégborította tájain.
Ez a mezőgazdasági innováció a Vosztok állomáson végzett kísérlet keretében valósult meg. Ez az orosz kutatóállomás egész évben üzemel a Hideg Sarkon, és a Föld leghidegebb helyének számít. Itt mérték a valaha regisztrált legalacsonyabb hőmérsékletet is: mínusz 128,6 Fahrenheit-fokot (mínusz 89,2 Celsius-fokot), ami tovább növeli az állomás hírnevét.
A görögdinnye mintegy 4300 évvel ezelőtt jelent meg a mai Szudán területén, és a régió ősi művészetében is felbukkan, például egy egyiptomi sírban Sakkarában. Más szóval, ez a gyümölcs igen távol fejlődött ki az Antarktisz fagyos környezetétől.
A kutatók, akik az Orosz Antarktiszi Expedíció keretében az Északi-sarki és Antarktiszi Kutatóintézet (AARI), az Agrofizikai Kutatóintézet és az Orosz Tudományos Akadémia Biomedikai Problémák Intézetének szakértői voltak, egy oázist hoztak létre a Vosztok állomás üvegházában, hogy a görögdinnyék számára kedvezőbbé tegyék a környezetet. Megnövelték a levegő hőmérsékletét és páratartalmát, és két korai érésű görögdinnyefajtát választottak ki, amelyek nemcsak ízletesek, hanem alkalmazkodni tudtak az üvegház alacsony légköri nyomásához és oxigénhiányos körülményeihez is. A magokat vékony talajpótló rétegbe ültették, és speciális világítást használtak, amely a napfényt utánozta. Mivel nem voltak rovarok a növények beporzásához, a kutatóknak kézzel kellett elvégezniük ezt a feladatot - derül ki az AARI fordított nyilatkozatából.
Pontosan 103 nappal a magok ültetése után a kutatók nyolc "érett és ízletes gyümölcsöt" találtak, amelyek hat különböző növényen fejlődtek. A dinnyék súlya elérte a 2 fontot (1 kilogramm), átmérőjük pedig akár 5 hüvelyket (13 centiméter) is meghaladhatta - derül ki az Orosz Földrajzi Társaság által közzétett nyilatkozatból. Ez a kísérlet nem csupán azt bizonyította, hogy a Föld legzordabb területén, megfelelő körülmények között, lehetséges görögdinnyét termeszteni, hanem különleges élményt is nyújtott az Antarktisz barátságtalan viszonyai között dolgozó tudósok számára.
"Nyilvánvaló, hogy minden sarkkutató szívből idézi fel a nyár ízét" - osztotta meg Andrei Teplyakov, az AARI vezető geofizikusa az Orosz Földrajzi Társaság képviselőjével. "Már a palánták figyelemmel kísérése, növekedésük és a gyümölcsök megjelenése is igazi örömöt hozott számunkra."
A Vosztok állomáson nem ez az első alkalom, hogy növénytermesztésbe fognak. 2020-ban a kutatók már sikeresen neveltek különféle zöldségeket, mint például kaprot, bazsalikomot, petrezselymet, rukkolát és káposztát – derült ki egy hivatalos nyilatkozatból. 2021-ben pedig koreai tudósok kísérleteztek görögdinnyével a nyugat-antarktiszi King Sejong állomáson, ahol a legalacsonyabb mért hőmérséklet mínusz 78,1 Fahrenheit-fok (mínusz 25,6 Celsius-fok) volt – számolt be erről a The Korean Bizwire.
A jövőbeli elképzelés szerint a kutatók különböző gyümölcsfajták, mint például szeder, áfonya és eper termesztésére összpontosítanak.