Fedezd fel Veszprém rejtett kincseként a város művészi fagyizóját – egy igazi különlegesség, amelyet érdemes meglátogatni!


A Balaton fagyija versenyen különdíjat kapott 2020-ban a Völgy Fagyizó tökmagos, sós vanília kreációja. Egy valódi művész álmodta és valósította meg ezt kis fagyizót a veszprémi vár tövében.

A Völgy Fagyizó 2011 óta várja vendégeit a festői Veszprém szívében, a híres vár és a Benedek-hegy lábánál. Póta László és felesége, Póta Anett meséltek arról, miként fonódik össze a fagylalt készítés művészete a kreatív kifejezéssel, valamint megosztották az épület történetével kapcsolatos érdekességeket is.

A művész, aki gyümölcsökkel, fűszerekkel és tejszínnel dolgozik

Póta László neve mára elválaszthatatlanul összefonódott a Völgy Fagyizóval, amely 2011 óta várja vendégeit a festői veszprémi vár és a Benedek-hegy lábánál. László pályafutása porcelánfestőként indult a Herendi Porcelánmanufaktúrában, de azóta a fagylaltgombócok világában találta meg az önkifejezés új formáját. "Fagylaltjainkat hagyományos módszerekkel, egy régi, megbízható géppel készítjük. Bár vásároltunk új berendezést, Laci egy hét után visszatért a régihez, mert azzal tudjuk igazán megvalósítani a legfinomabb ízeket. A minőség a legfontosabb számunkra. A klasszikus ízek mellett mindig kísérletezünk, például a fűszernövények és gyümölcsök izgalmas párosításával" – osztotta meg Póta Anett a welovebalatonnal. A Völgy Fagyizó épületét eredetileg le akarták bontani, de végül kiderült, hogy műemlék, mivel egykor a bencés rend kefekötőműhelyeként szolgált.

16 íz sorakozik a pultban

Pótáék előszeretettel dolgoznak helyi termelők alapanyagaiból. Például a csopaki Tamás Pincéből érkezik a must vagy a zöld mandulalekvár, ez az utóbbit használják az egyik díjnyertes fagyijukba. "Nálunk a citrom igazi citromból készült, illetve a szezon és az éppen aktuális ötleteink befolyásolják az ízeket. Van, hogy kapunk a szomszédból egy csomó rozmaringot, és akkor azzal kezdünk valamit, de a szezonon kívüli időszak az igazi kísérletezés terepe. Ekkor utazunk és kóstolunk, inspirálódunk, illetve otthon fejlesztgetjük az új ízeket. A vendégek véleménye is nagyon fontos számunkra, ők is számos ötletet adtak már, mi pedig beillesztettük ezeket a receptekbe " - mesélte Anett.

Related posts