Az első helyezést elnyerő étterem Sepsiszentgyörgyön található.

Az anyaországi Az Utazó magazin olvasói már néhány éve lehetőséget kaptak arra, hogy erdélyi éttermeket és szálláshelyeket is értékeljenek. A legfrissebb rangsort a napokban tették közzé, és a vélemények összegyűjtésére szakértőket is megkérdeztünk.
Az Utazó magazin 2025-ben is meghirdette hagyományos közönségszavazását, ahol a tavalyi esztendő legjobb hazai és határon túli turisztikai szolgáltatóira lehetett voksolni. A rangsorolással járó elismeréseket a Continental Hotel Budapest szállodában adták át ünnepélyes külsőségek közepette, Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Juszkó Anita, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége alelnöke jelenlétében.
Az olvasói visszajelzések alapján az év erdélyi magyar éttermének a sepsiszentgyörgyi Szentgyörgy Pince bizonyult, míg az év erdélyi magyar szálláshelye címet a Gyilkostó Hotel és Étterem nyerte el. Az év erdélyi magyar séfjének a szovátai Garaczi Zoltánt választották meg. Érdemes kiemelni továbbá az év határon túli turisztikai létesítményét, amely a szejkefürdői Mini Erdély Park, valamint az év határon túli vallási turisztikai szálláshelyét, a csíksomlyói Jakab Antal-házat.
A gasztronómia iránt érdeklődő olvasóink számára, akik az anyaországban tesznek felfedezőutakat, érdemes megemlíteni néhány kiemelkedő helyet. A budapesti Costes Downtown, amely az év legjobb budapesti étterme lett, igazi kulináris élményt kínál. Vidéki utazás során a derecskei Almavirág étterem, az év vidéki étterme, biztosít felejthetetlen gasztronómiai kalandot. Ne feledkezzünk meg a Zsolnay Kávéházról sem, amely az év szállodai étterme címet nyerte el, valamint a felsőlajosi Új Tanyacsárdáról, amely a legjobb magyaros étteremként büszkélkedhet. Ha pedig a Kárpát-medence távolabbi részeire is elkalandozunk, érdemes megvizsgálni a komáromszentpéteri Pension St. Petrus Vinit, amely az év felvidéki magyar éttermeként tűnik ki. A szabadkai Boss Caffe, a vajdasági gasztronómai gyöngyszem, a dobronaki Hancsik Falusi Turizmus az autentikus muravidéki ízekért, valamint a várdaróczi Darócz Étterem, amely Horvátországban képviseli a magyar gasztronómiát, mind-mind figyelmet érdemelnek a díjazottak sorában.
A 1998 óta folyamatosan megjelenő magazin főszerkesztője, dr. Érsek M. Zoltán elárulta, hogy idén összesen 3400 szavazat érkezett be. Azonban nem áll rendelkezésre információ arról, hogy ezek közül hány származik Erdélyből. "Mivel több kategória is szerepelt, a legtöbb szavazó nem voksolt mindegyik témára, csupán azokra, amelyekről valóban véleményt tudtak formálni" – tette hozzá.
Az erdélyi győztesek 2020-tól kezdődően, amikor a szavazás lehetősége kiterjedt a határon túli területekre is:
Anélkül, hogy bármiféle vitát szeretnénk gerjeszteni (de miért is tennénk?), az Utazó közönségének véleményét szeretnénk egy szakértői nézőponttal kiegészíteni. Kíváncsiak vagyunk arra, mennyire megbízhatóak egy ilyen típusú szavazás eredményei. Erre a feladatra Borbély Zsolt Attila lehetett volna a legmegfelelőbb választás, aki a Kárpát-medence egyetlen étteremkalauzának szerzője és a Gault & Millau számára is tesztelőként működik, valamint Dorozsmai Endre néven jegyzi éttermi kritikáit.
Zsolt megfigyelése szerint, ha alaposan szemügyre vesszük azokat a platformokat, amelyeken nem szakmai értékelések, hanem a nagyközönség véleménye dominál, világosan látható, hogy minél szélesebb körből érkeznek a visszajelzések, annál inkább elmosódnak a határok a valódi csúcséttermek és a középszerű, tömegétkeztetést nyújtó helyek között. Kiváló példa erre a rendkívül népszerű Google Maps alkalmazás, ahol a Balaton legjobbjának tartott Kistücsök étterem 4,5 csillagot kapott, míg a gyulai Halászcsárda, amely az egy étkezés alatt három különböző fogásban is harcsa helyett pangasiust szolgál fel, csupán 4 csillagot tud felmutatni. Ez különösen érdekes, hiszen a két étterem között valójában nem csupán fél, hanem legalább két pontnyi különbség van a minőség terén.
A Tripadvisor véleményformáló platformként már jelentős szerepet játszik, hiszen csak azok tudnak értékelni, akik előzetesen regisztrálnak. Ráadásul a minimum 100 karakteres értékelés követelménye is hozzájárul ahhoz, hogy az itt megjelenő vélemények valóban alaposak legyenek. Ez a kis eltérés elegendő ahhoz, hogy a felhasználók "közös bölcsessége" sokkal inkább tükrözze a szakma hiteles megítélését. A Gault & Millau kalauzban a város a legmagasabb elismerést kapta, míg Nagyváradon és Aradon nem mindig találunk ennyire szoros összhangot. Azonban a már említett, szakmai szempontból megkérdőjelezhetetlen kalauzban jól teljesítő helyek jellemzően az élvonalban szerepelnek.
Az Utazó magazin közönségszavazása Zsoltot arra emlékezteti, hogy a Tripadvisoron való részvétel is magában hordoz egy szűrőt, hiszen csak egy szűk, igényes közönség értesülhetett a szavazás lehetőségéről. A díjazott kilenc étterem közül többségében volt alkalma étkezni, csupán a muravidéki helyszínről nem tud tapasztalatot szerezni. (Az Új Tanyacsárdában nem járt, de az annak tulajdonában lévő, hasonló filozófiával működő idősebb testvérében többször is megfordult, legutóbb tavaly novemberben.) "Ezért bátran kijelenthetem, hogy a díjazott vendéglátóhelyek mindegyike kiemelkedő, és közülük néhány az adott régió élvonalába tartozik, mint például a St. Petrus Vini, a Boss Caffe vagy a Costes Downtown. Ráadásul a közönségszavazáson elnyert első helyezés önmagában is figyelemre méltó teljesítmény" - emeli ki.
A Szentgyörgy Pince nem csupán Erdély vagy Székelyföld, sőt még Sepsiszentgyörgy legkiemelkedőbb éttermének sem számít, ám mégis egy olyan hely, amely a tisztes fősodorhoz tartozik. Dekorációja, kedves és közvetlen kiszolgálása, valamint szakszerű személyzete révén valóban kiérdemli a vendégek szeretetét. A konyhája megbízható és ízletes ételekkel várja a látogatókat, így méltán nyújt egyedi élményt mindazoknak, akik betérnek hozzá.