A szászrégeni ételmérgezés mögött a Staphylococcus baktérium állt, amely tömeges megbetegedéseket idézett elő a településen.

A hétvégi szászrégeni bálon felszolgált ételek, mint a leves, disznósajt, sajt, kolbász, szalonna és tepertő, sajnálatos módon staphylococcus baktériummal szennyezettek voltak - értesítette a közvéleményt csütörtökön a Maros megyei egészségügyi igazgatóság (DSP).
A múlt szombaton megrendezett esemény résztvevői közül majdnem negyven ember tapasztalt ételmérgezéses tüneteket, ami orvosi beavatkozást tett szükségessé. Ezt követően a Maros megyei közegészségügyi hatóság járványügyi vizsgálatot indított az incidens körülményeinek feltárására.
39 mintát vettek az eseményen felszolgált ételekből, a konyhai munkafelületekről és a személyzettől, írja az Agerpres. Az élelmiszerekből vett négy mintában (leves, disznósajt, sajt, kolbász, szalonna, tepertő), a munkafelületekről vett két mintában és a személyzettől vett 12 mintában kimutatták a koaguláz-pozitív staphylococcus baktériumot, az egyik munkafelületről vett mintában pedig a kólibaktériumot is.
A járványügyi vizsgálat folytatódik, több minta elemzése is folyamatban van még. A konyha tevékenységét felfüggesztették, és 25 ezer lejes bírságot róttak ki az azt működtető cégre. A bál mintegy 350-400 résztvevője közül 37-en részesültek orvosi ellátásban a helyszínen vagy a sürgősségen.
Szerdán az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) arról tájékoztatott, hogy a bálon az előétel részeként felszolgált túró is staphylococcus baktériummal fertőzött volt.