"Amikor felnövök, szakács szeretnék lenni, hogy sok örömet és finomságot adhassak az embereknek." – mondta az egyik kisgyerek, aki Sárközi Ákos séffel együtt készítette el az anyák napi menüt. A főzés öröme és a szeretet íze egyesült a konyhában, ahol a g

Végy egy csupaszív, Michlen-csillagos séfet. Adj hozzá egy ötfős gyermekcsapatot sok kíváncsisággal és lelkesedéssel fűszerezve. Ne feledkezz el a nagylelkű és jófej személyzet és munkatársak hozzáadásáról sem, ettől lesz igazán emlékezetes a végeredmény! - így szólt az idei anyák napi recept, melynek megálmodói a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és Sárközi Ákos séf Textúra nevű éttermének csapata voltak. Az együttműködés keretében négy kisfiú és egy kislány érkezett a Szeretetszolgálat kecskeméti családok átmeneti otthonából a népszerű pesti étterembe, hogy Sárközi Ákossal és csapatával közösen készítsék el szüleik számára az anyák napi menüt.
Délelőtt háromnegyed tíz, Sas utca. A pesti belváros egyik központi helyén vagyunk, a Szent István Bazilika szomszédságában. Hamarosan rendhagyó társaság érkezik a Textúra étterembe: ötfős gyerekcsapat és kísérőik, Kecskemétről, a családok átmeneti otthonából. Egyikük, még óvodás, a többiek már iskolába járnak. A csapatot Sárközi Ákos köszönti, aki úgy tűnik, hamar megtalálja velük a közös hangot. Ha volt is izgalom az érkező gyerekek részéről, az gyorsan elpárolog. Rövid ismerkedés és gyors kézmosás után a séf bevezeti őket birodalmába, ahol először közösen készítik el a tízórait: melegszendvicset, sok sajttal. Persze csak miután minden kis kukta megkapja a saját, külön erre az alkalomra készített konyhai kötényét. A kenyérkenést és sajtszórást sugárzó tekintetek kísérik, megilletődöttségnek már nyoma sincs. Hamarosan együtt majszolják munkájuk eredményét.
"Korábban is dolgoztam már gyerekekkel, és valóban rengeteg pozitív tapasztalatom van ezzel kapcsolatban. Nagyon szeretek velük foglalkozni, mert nyitottak és kíváncsiak, minden gondolatot magukba szívnak" - válaszolja kérdésemre Sárközi Ákos. "A főzésnek emellett rendkívül erős összetartó ereje van. Nem véletlen, hogy a családi otthonokban a konyha az egyik legfontosabb helyszín: itt zajlanak a beszélgetések, itt osztjuk meg a bánatainkat és örömeinket. Amikor fiatalokat hívok be a konyhába, ugyanazt a különleges atmoszférát igyekszem átadni nekik. Megtapasztalják a jókedvet és a csapatmunkát, és azt, hogy ebben a térben lehetőség van finom ételek mellett beszélgetni. Ezen kívül remélem, hogy inspirációt és motivációt is tudok nyújtani számukra, hogy a jövőben esetleg ezt a pályát válasszák" - teszi hozzá egy kedves mosollyal.
A tízórai közben kiderül, hogy ez utóbbi nem is áll olyan távol a valóságtól. Arra a kérdésre, hogy mik lesznek, ha nagyok lesznek, egy kivétellel mindenki rávágja: szakács. Aki pedig nem szakács, az pincér - így lesz teljes a kör.
"Azért szeretnék szakács lenni, hogy minél több örömet okozhassak az embereknek" – válaszolja lelkesen az egyik legfiatalabb fiú a kérdésemre. Eközben a séf sürög-forog a konyhában, és egy ínycsiklandó süteményadaggal tér vissza a gyerekekhez, desszertként. Az édesség pillanatok alatt el is tűnik az apró kezek között.
A "ki szereti a rántott húst?" kérdésre minden gyerek keze a levegőbe emelkedik, majd Sárközi Ákos ismerteti, mit fognak hamarosan készíteni ebédre: rántott szeletet sajtos bundában, burgonyapürével és uborkasalátával, desszertnek pedig Rákóczi túróst.
A gyerekek izgatottan készülődnek, és hamarosan nekilátnak a munkának. A konyhában mindenki az általa választott feladatra összpontosít: van, aki a hússzeleteket lisztezni vállalkozik, mások tojásokat törnek egy nagy fémtálba, míg megint mások a panírba mártják a lisztes-tojásos húsokat. Ezzel párhuzamosan a felnőtt személyzet is serényen tevékenykedik, hiszen a déli nyitásra minden apró részletet el kell készíteniük. A gyerekek láthatóan örömmel végzik az ételkészítést, és gyorsan haladnak, így bőven jut idő egy kis körbevezetésre is a konyhában. Ezután a cukrász részleg felé veszik az irányt, amely egy külön, izgalmas helyiségben található. Itt részt vesznek a Rákóczi túrós elkészítésében is: először cukorból és vízből szirupot főznek, majd megismerkednek a habzsák használatának fortélyaival. A munka során jókedvűen mesélnek egymásnak magukról: felmerülnek a kedvenc ételeik is, mint a spagetti, a paradicsomleves, a gyümölcsleves, sőt, még a paradicsom- és borsófőzelék is, ami különösen nagy népszerűségnek örvend közöttük.
"Korábbi munkahelyemen már lehetőségem volt együtt dolgozni a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, és ez egy igazán gazdagító tapasztalat volt számomra. Fantasztikus embereket ismertem meg, akiknek elhivatottsága és segítőkészsége mély benyomást tett rám. E tapasztalatok és az itt található, családias, jószívű csapat inspirálta a gondolatot: hogyan tudnánk a leghatékonyabban támogatni a rászoruló, beteg vagy nehéz helyzetben lévő gyermekeket? Nem csupán adományok formájában, hanem ösztönző és motiváló eszközökkel is - ebben Ákos különösen ügyes. Így kerestük meg a Szeretetszolgálatot, ötvözve szakmai hátterünket az ő tapasztalataikkal, hogy közösen alakítsuk ki a konkrét kereteket. Hiszen ők a legjobban tudják, hol van szükség a legnagyobb segítségre" - osztotta meg velem Orbán Olimpia, az étterem vállalati- és vendégkapcsolatokért felelős munkatársa, aki egyben a program egyik fő ötletgazdája is.
"Amikor Olimpia javaslata alapján leültünk a máltaiakkal beszélgetni, számomra egyértelművé vált, hogy bár vállalkozóként nekünk is megvannak a mindennapi kihívásaink, mások helyzete sokkal nehezebb" - fogalmazott Kalocsai Zoltán, az étterem tulajdonosa. Hozzátette: "Bízunk benne, hogy az együttműködésnek lesz folytatása a jövőben."
A csapat közben végzett a konyhában. A búcsúzkodást követően az elkészített finomságokkal együtt útnak indulnak Kecskemétre. Sárközi Ákos séf is velük tart, hogy helyben az utolsó simítások elvégzése után - hiszen a rántott hús frissen kirántva a legjobb - feltálalják az ebédet édesanyjuknak és családjuknak, hogy együtt fogyasszák el az ebédet a kecskeméti családok átmeneti otthonában.