Szilveszteri menüsor: Ínycsiklandó receptek az év búcsúztatásához Az év utolsó napja mindig különleges alkalom, amikor egy finom vacsorával köszönthetjük az új évet. Íme egy ínycsiklandó menüsor, amely garantáltan emlékezetessé teszi a szilveszteri ünnep


Kezdjük azzal, hogy először is kapcsoljuk be a sütőt, és állítsuk be 200°C-ra, hogy szépen felmelegedjen. Közben készítsünk elő egy tepsit, amelyet béleljünk ki sütőpapírral, hogy a finomságaink ne ragadjanak le.

Egy közepes lábasban közepes hőmérsékleten melegítsük fel a vizet, a vajat, a sót és a borsot, amíg a vaj megolvad, kb. 1 percig. Egyszerre adjuk hozzá a lisztet, és fakanállal erőteljesen keverjük, amíg a keverék kissé megszilárdul és el nem válik a serpenyő oldalától, kb. 2 percig. Vegyük le a serpenyőt a tűzről. Ezután óvatosan öntsük a keveréket a keverőgép táljába; alacsony sebességen verjük, amíg kihűl, kb. 2 percig. Alacsony fordulatszámon járó keverőgép mellett adjuk hozzá a tojásokat, egyszerre 1-et, és addig verjük, amíg teljesen be nem keveredik, 1-2 percig. Addig keverjük, amíg a tészta el nem simul. Adjunk fél csésze Gruyère-t és 1 teáskanál kakukkfüvet a tésztába.

Helyezzük a tésztát egy szélesebb végű habzsákba, és formázzunk belőle 1 hüvelykes halmokat a sütőpapírra. Ügyeljünk arra, hogy a tésztahalmak között megfelelő távolságot tartsunk, így biztosítva az egyenletes eloszlást.

Minden egyes halom tetejét hintázzuk meg a maradék Gruyère sajttal, hogy gazdag ízélményt nyújtson. Süssük az előmelegített sütőben, amíg szép aranybarnára nem sül, körülbelül 20 perc alatt. Miután eltávolítottuk a sütőlapot, egy apró késsel szúrjunk minden gougère oldalába egy kis rés, hogy a gőz távozhasson. Ezután helyezzük vissza a sütőbe, és 200 fokon süssük tovább 5 percig. Amikor kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pihenni a tepsiben 10 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

Kanalazzuk el a crème fraîche-t a gougères-re, körülbelül egy teáskanálnyi mennyiséget mindenki számára. Az egyik felét ízletesen megtöltjük füstölt lazaccal, kaviárral és friss citromhéjjal; a másik felét pedig gazdagon megrakjuk prosciuttóval és a megmaradt teáskanálnyi kakukkfűvel.

Related posts